Ingrediënten
Zoet zanddeeg
- 140g boter uit de koelkast
- 75g bloemsuiker
- 25g amandelpoeder
- 2g zout
- 1 ei
- 220g bloem (T55)
- 1el cacaopoeder
- 1 ei + 1 el bloemsuiker
Gezouten karamel
- 150g suiker
- 50g water
- 60g room
- 35g boter
- zout
Chocolade ganache
- 80g pure chocolade
- 80g room
Werkwijze
Zoet zanddeeg
- Meng in de keukenmachine de boter, bloemsuiker, zout en amandelpoeder totdat je kleine klontjes ziet.
- Voeg het ei toe en meng opnieuw.
- Als laatste voeg je de bloem en het cacaopoeder toe. Laat de keukenmachine niet langer mengen dan nodig, dit maakt het deeg minder krokant bij het bakken.
- Rol het deeg uit tussen 2 bakvellen en laat 15min afkoelen in de diepvriezer.
- Bedek de vormpjes met het deeg en laat opnieuw 15min afkoelen in de diepvriezer.
- Bak de taartvormpjes gedurende 10min op 210°C.
- Bestrijk met een kwastje de zanddeegtaartjes met het mengsel van ei en bloemsuiker en bak de taartjes nog 15min op 165°C.
Gezouten karamel
- Doe de suiker en water in een pan. Zet op halfhoog vuur en laat de suiker karameliseren, dit duurt wel een tijdje. Zeker niet roeren!
- Wanneer de karamel donker genoeg is, haal je de pan van het vuur en roer je de room er voorzichtig door. Laat nog 1min doorkoken tot een egale massa.
- Voeg als laatste de boter en zout naar smaak toe.
- Laat de karamel een paar minuten afkoelen en verdeel over de taartjes (ongeveer 1,5 eetlepel per taartje is voldoende).
Ganache
- Hak de chocolade fijn en doe in een kom.
- Kook de room en giet over de chocolade. Roer tot wanneer de chocolade gesmolten is.
- Giet de ganache over de karamellaag en laat minstens 30min afkoelen in de koelkast.
Afwerking
- Strooi wat fleur de sel over de taartjes.
Tip: om deze taartjes te maken gebruikte ik Silikomart Professional Tarte Ring 80.
