Tartelette chocolade x gezouten karamel

Ingrediënten

Zoet zanddeeg

  • 140g boter uit de koelkast
  • 75g bloemsuiker
  • 25g amandelpoeder
  • 2g zout
  • 1 ei
  • 220g bloem (T55)
  • 1el cacaopoeder
  • 1 ei + 1 el bloemsuiker

Gezouten karamel

  • 150g suiker
  • 50g water
  • 60g room
  • 35g boter
  • zout

Chocolade ganache

  • 80g pure chocolade
  • 80g room

Werkwijze

Zoet zanddeeg

  • Meng in de keukenmachine de boter, bloemsuiker, zout en amandelpoeder totdat je kleine klontjes ziet.
  • Voeg het ei toe en meng opnieuw.
  • Als laatste voeg je de bloem en het cacaopoeder toe. Laat de keukenmachine niet langer mengen dan nodig, dit maakt het deeg minder krokant bij het bakken.
  • Rol het deeg uit tussen 2 bakvellen en laat 15min afkoelen in de diepvriezer.
  • Bedek de vormpjes met het deeg en laat opnieuw 15min afkoelen in de diepvriezer.
  • Bak de taartvormpjes gedurende 10min op 210°C.
  • Bestrijk met een kwastje de zanddeegtaartjes met het mengsel van ei en bloemsuiker en bak de taartjes nog 15min op 165°C.

Gezouten karamel

  • Doe de suiker en water in een pan. Zet op halfhoog vuur en laat de suiker karameliseren, dit duurt wel een tijdje. Zeker niet roeren!
  • Wanneer de karamel donker genoeg is, haal je de pan van het vuur en roer je de room er voorzichtig door. Laat nog 1min doorkoken tot een egale massa.
  • Voeg als laatste de boter en zout naar smaak toe.
  • Laat de karamel een paar minuten afkoelen en verdeel over de taartjes (ongeveer 1,5 eetlepel per taartje is voldoende).

Ganache

  • Hak de chocolade fijn en doe in een kom.
  • Kook de room en giet over de chocolade. Roer tot wanneer de chocolade gesmolten is.
  • Giet de ganache over de karamellaag en laat minstens 30min afkoelen in de koelkast.

Afwerking

  • Strooi wat fleur de sel over de taartjes.

Tip: om deze taartjes te maken gebruikte ik Silikomart Professional Tarte Ring 80.


Plaats een reactie