Tartelette banaan x bananenmousse

Ingrediënten

Zoet zanddeeg

  • 140g boter uit de koelkast
  • 75g bloemsuiker
  • 25g amandelpoeder
  • 2g zout
  • 1 ei
  • 250g bloem (T55)
  • 1 ei + 1 el bloemsuiker

Bananenmousse

  • 4 bananen
  • sap van een halve citroen
  • 3 eieren
  • 250ml room
  • 50g suiker
  • 4g gelatine

Werkwijze

Zoet zanddeeg

  • Meng in de keukenmachine de boter, bloemsuiker, zout en amandelpoeder totdat je kleine klontjes ziet.
  • Voeg het ei toe en meng opnieuw.
  • Als laatste voeg je de bloem toe. Laat de keukenmachine niet langer mengen dan nodig, dit maakt het deeg minder krokant bij het bakken.
  • Rol het deeg uit tussen 2 bakvellen en laat 15min afkoelen in de diepvriezer.
  • Bedek de vormpjes met het deeg en laat opnieuw 15min afkoelen in de diepvriezer.
  • Bak de taartvormpjes gedurende 10min op 210°C.
  • Bestrijk met een kwastje de zanddeegtaartjes met het mengsel van ei en bloemsuiker en bak de taartjes nog 15min op 165°C.

Bananenmousse

  • Laat de gelatine weken in koud water.
  • Warm 50ml room op en laat er de geweekte gelatine in oplossen. Laat afkoelen.
  • Klop de eidooiers met de suiker in de keukenrobot bleek en schuimig.
  • Prak 3 bananen met een vork, voeg het citroensap toe en mix glad.
  • Klop de rest van de room stijf.
  • Meng de bananenpuree met het eidooiermengsel, de room en de gelatine-room.
  • Klop de eiwitten met de suiker tot pieken en spatel ze door de crème.
  • Bewaar de bananenmousse in een spuitzak en laat enkele uren opstijven in de koelkast.

Afwerking

  • Spuit de bananenmousse in een koepel op de zanddeegbodem: spuit de mousse op met een grote, gladde spuitmond. Spuit al duwend, zonder te bewegen, zo regelmatig mogelijk. Stop met duwen als de koepel is gevormd en haal de spuitzak opzij om te voorkomen dat zich een puntje vormt.
  • Snijd de banaan in fijne plakjes en bedek de bananenmousse hiermee.
  • De plakjes banaan kan je lichtjes bestrijken met siroop met citroensap, om te voorkomen dat de banaan verkleurt.

Tip: om deze taartjes te maken gebruikte ik Silikomart Professional Tarte Ring 80.

Plaats een reactie