Tartelette citroen x Italiaanse meringue

Zoet zanddeeg

  • 140g boter uit de koelkast
  • 75g bloemsuiker
  • 25g amandelpoeder
  • 2g zout
  • 1 ei
  • 250g bloem (T55)
  • 1 ei + 1 el bloemsuiker

Citroencrème

  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 2 eieren
  • 125ml citroensap (+/- 4 citroenen)
  • zeste van 2 citroenen
  • 1g zout

Italiaanse meringue

  • 40g water
  • 125g suiker
  • 50g eiwit

Werkwijze

Zoet zanddeeg

  • Meng in de keukenmachine de boter, bloemsuiker, zout en amandelpoeder totdat je kleine klontjes ziet.
  • Voeg het ei toe en meng opnieuw.
  • Als laatste voeg je de bloem toe. Laat de keukenmachine niet langer mengen dan nodig, dit maakt het deeg minder krokant bij het bakken.
  • Rol het deeg uit tussen 2 bakvellen en laat 15min afkoelen in de diepvriezer.
  • Bedek de vormpjes met het deeg en laat opnieuw 15min afkoelen in de diepvriezer.
  • Bak de taartvormpjes gedurende 10min op 210°C.
  • Bestrijk met een kwastje de zanddeegtaartjes met het mengsel van ei en bloemsuiker en bak de taartjes nog 15min op 165°C.

Citroencrème

  • Meng de gecondenseerde melk, eieren, zout en zeste van citroen. Als laatste voeg je het citroensap toe.
  • Verwarm het citroenmengsel om in te dikken en giet de citroencrème in de tartelettes.
  • Laat de citroentaartjes minstens 30min afkoelen in de koelkast.

Italiaanse meringue

  • Schenk het water in een heel schone pan. Voeg de suiker voorzichtig toe, zonder te spatten.
  • Zet de pan op het vuur en verwarm de siroop, houd de temperatuur in de gaten met een suikerthermometer.
  • Wanneer de suiker 114°C is, klop je de eiwitten met de mixer op hoogste stand stijf.
  • Haal de pan van het vuur als de suikersiroop 121°C is. Schenk de siroop, als er geen belletjes meer inzitten, in een fijn straaltje bij het eiwit en blijf kloppen tot de meringue is afgekoeld.
  • Doe de meringue in een spuitzak en gebruik onmiddellijk.

Afwerking

  • Spuit de Italiaanse meringue in een mooi patroon op de citroentaartjes.
  • Eventueel kan je de meringue branden met een crème-brûléebrander.

Tip: om deze taartjes te maken gebruikte ik Silikomart Professional Tarte Ring 80.

Plaats een reactie