Tartelette framboos x pistache x pannacotta

Ingrediënten

Zoet zanddeeg

  • 140g boter uit de koelkast
  • 75g bloemsuiker
  • 25g amandelpoeder
  • 2g zout
  • 1 ei
  • 250g bloem (T55)
  • 1 ei + 1 el bloemsuiker

Pistachecrème

  • 100g boter op kamertemperatuur
  • 100g fijngemalen pistachenootjes
  • 100g suiker
  • 10g bloem
  • 2 ei
  • 1g zout
  • Enkele frambozen

Frambozengelei

  • 250g frambozen
  • sap van een halve citroen
  • 60g suiker
  • 3,5g gelatine

Pannacotta

  • 250ml room
  • 75ml melk
  • 40g suiker
  • 5g gelatine
  • vanille naar smaak

Werkwijze

Zoet zanddeeg

  • Meng in de keukenmachine de boter, bloemsuiker, zout en amandelpoeder totdat je kleine klontjes ziet.
  • Voeg het ei toe en meng opnieuw.
  • Als laatste voeg je de bloem toe. Laat de keukenmachine niet langer mengen dan nodig, dit maakt het deeg minder krokant bij het bakken.
  • Rol het deeg uit tussen 2 bakvellen en laat 15min afkoelen in de diepvriezer.
  • Bedek de vormpjes met het deeg en laat opnieuw 15min afkoelen in de diepvriezer.
  • Bak de taartvormpjes gedurende 10min op 210°C.
  • Bestrijk met een kwastje de zanddeegtaartjes met het mengsel van ei en bloemsuiker.
  • Vervolgens bereid je de pistachecrème, vul je de zanddeegtaartjes hiermee en bak je de taartjes nog 15min op 165°C (zie hieronder).

Pistachecrème

  • Roer de zachtgemaakte boter en suiker met een spatel romig.
  • Meng het ei en zout erdoor.
  • Voeg de bloem en de gemalen pistachenootjes toe en meng alles met een spatel.
  • Vul de zanddeegtaartjes nadat ze 10min gebakken zijn met het pistachemengsel en duw een paar frambozen in de crème.
  • Bak de taartjes nog 15min op 165°C.

Frambozengelei

  • Laat de gelatine weken in koud water.
  • Doe de frambozen, suiker en citroensap in een pan en breng aan de kook. Laat het mengsel even koken en neem van het vuur.
  • Voeg de gelatine toe en giet de gelei in siliconenvormpjes.
  • Laat een nachtje afkoelen in de diepvriezer.

Pannacotta

  • Laat de gelatine weken in koud water.
  • Doe de overige ingrediënten in een pan en breng aan de kook. Laat het roommengsel even koken en neem van het vuur.
  • Voeg de gelatine toe en giet de pannacotta in siliconenvormpjes, bovenop de bevroren frambozengelei.
  • Laat een nachtje afkoelen in de diepvriezer.

Afwerking

  • Haal de siliconenvorm uit de diepvriezer en ontvorm de frambozen-pannacotta-schijfjes.
  • Leg de bevroren geleischijfjes op de taartjes en laat gedurende enkele uren ontdooien in de koelkast.
  • Je kan de taartjes nog afwerken met wat bladgoud.

Tip: om deze taartjes te maken gebruikte ik Silikomart Professional Kit Tarte Ring 80.

Plaats een reactie