
Ingrediënten
Zoet zanddeeg
- 140g boter uit de koelkast
- 75g bloemsuiker
- 25g amandelpoeder
- 2g zout
- 1 ei
- 250g bloem (T55)
- 1 ei + 1 el bloemsuiker
Vanilleroom
- 150g room
- 1 el mascarpone
- 25g suiker
- 1 vanillestokje
Irish coffee cremeux
- 100g room
- 2 eidooiers
- 45g suiker
- 40g boter
- 2,5 zakjes Nescafé Gold espresso
- 2el whiskey
- 1,6g gelatine
Chocoladebavarois
- 200g chocolade (fondant)
- 3 eieren
- 80g suiker
- 2el suiker
- 2,5dl melk
- 2,5dl room
- 10g gelatine

Werkwijze
Zoet zanddeeg
- Meng in de keukenmachine de boter, bloemsuiker, zout en amandelpoeder totdat je kleine klontjes ziet.
- Voeg het ei toe en meng opnieuw.
- Als laatste voeg je de bloem toe. Laat de keukenmachine niet langer mengen dan nodig, dit maakt het deeg minder krokant bij het bakken.
- Rol het deeg uit tussen 2 bakvellen en laat 15min afkoelen in de diepvriezer.
- Bedek de vormpjes met het deeg en laat opnieuw 15min afkoelen in de diepvriezer.
- Bak de taartvormpjes gedurende 10min op 210°C.
- Bestrijk met een kwastje de zanddeegtaartjes met het mengsel van ei en bloemsuiker en bak de taartjes nog 15min op 165°C.
Vanilleroom
- Doe de room, mascarpone, suiker en het vanillemerg in de keukenmachine en laat het mengsel opkloppen tot een luchtig geheel.
- Schep de opgeklopte room in een spuitzak en vul de taartbodems met een dun laagje room.
Irish coffee cremeux
- Laat de gelatine weken in koud water.
- Klop de eidooiers met de suiker bleek en schuimig.
- Verwarm de ondertussen de room met de oploskoffie. De kokende room giet je bij het eidooier-suikermengsel. Vermeng alles met een garde, schenk het terug in de pan en verhit het al kloppend.
- Zet, zodra het mengsel aan de kook komt, het vuur uit en voeg de blokjes boter en gelatine toe. Tenslotte voeg je de whiskey toe.
- Laat de cremeux afkoelen tot kamertemperatuur en giet dan pas de koffiecrème op de vanilleroom.
Chocoladebavarois
- Laat de gelatine weken in koud water.
- Warm de melk op en laat de chocolade hierin smelten.
- Scheid de eieren en klop de eidooiers op met de suiker (80g) met een witte, stevige massa. Meng het eimengsel met de chocolademelk en voeg de gelatine toe.
- Wanneer de room is afgekoeld tot kamertemperatuur, klop je de eiwitten op met resterende suiker. De opgeklopte eiwitten spatel je onder de chocolade.
- Klop de room op en meng onder het chocolademengsel.
- Giet de chocoladebavarois in vormpjes en laat ze opstijven in de diepvriezer.
Afwerking
- Haal de chocoladebavarois uit de diepvriezer en bespuit de bavarois met gekleurde bruine velvet spray (gekleurde cacaoboter).
- Plaats de quenelles op de taartjes en steek er een pipetje met whiskey in.
- Laat de taartjes met de bavarois enkel uren ontdooien in de koelkast alvorens te serveren.