Tartelette Irish coffee cremeux x vanilleroom x chocoladebavarois

Ingrediënten

Zoet zanddeeg

  • 140g boter uit de koelkast
  • 75g bloemsuiker
  • 25g amandelpoeder
  • 2g zout
  • 1 ei
  • 250g bloem (T55)
  • 1 ei + 1 el bloemsuiker

Vanilleroom

  • 150g room
  • 1 el mascarpone
  • 25g suiker
  • 1 vanillestokje

Irish coffee cremeux

Chocoladebavarois

  • 200g chocolade (fondant)
  • 3 eieren
  • 80g suiker
  • 2el suiker
  • 2,5dl melk
  • 2,5dl room
  • 10g gelatine

Werkwijze

Zoet zanddeeg

  • Meng in de keukenmachine de boter, bloemsuiker, zout en amandelpoeder totdat je kleine klontjes ziet.
  • Voeg het ei toe en meng opnieuw.
  • Als laatste voeg je de bloem toe. Laat de keukenmachine niet langer mengen dan nodig, dit maakt het deeg minder krokant bij het bakken.
  • Rol het deeg uit tussen 2 bakvellen en laat 15min afkoelen in de diepvriezer.
  • Bedek de vormpjes met het deeg en laat opnieuw 15min afkoelen in de diepvriezer.
  • Bak de taartvormpjes gedurende 10min op 210°C.
  • Bestrijk met een kwastje de zanddeegtaartjes met het mengsel van ei en bloemsuiker en bak de taartjes nog 15min op 165°C.

Vanilleroom

  • Doe de room, mascarpone, suiker en het vanillemerg in de keukenmachine en laat het mengsel opkloppen tot een luchtig geheel.
  • Schep de opgeklopte room in een spuitzak en vul de taartbodems met een dun laagje room.

Irish coffee cremeux

  • Laat de gelatine weken in koud water.
  • Klop de eidooiers met de suiker bleek en schuimig.
  • Verwarm de ondertussen de room met de oploskoffie. De kokende room giet je bij het eidooier-suikermengsel. Vermeng alles met een garde, schenk het terug in de pan en verhit het al kloppend.
  • Zet, zodra het mengsel aan de kook komt, het vuur uit en voeg de blokjes boter en gelatine toe. Tenslotte voeg je de whiskey toe.
  • Laat de cremeux afkoelen tot kamertemperatuur en giet dan pas de koffiecrème op de vanilleroom.

Chocoladebavarois

  • Laat de gelatine weken in koud water.
  • Warm de melk op en laat de chocolade hierin smelten.
  • Scheid de eieren en klop de eidooiers op met de suiker (80g) met een witte, stevige massa. Meng het eimengsel met de chocolademelk en voeg de gelatine toe.
  • Wanneer de room is afgekoeld tot kamertemperatuur, klop je de eiwitten op met resterende suiker. De opgeklopte eiwitten spatel je onder de chocolade.
  • Klop de room op en meng onder het chocolademengsel.
  • Giet de chocoladebavarois in vormpjes en laat ze opstijven in de diepvriezer.

Afwerking

  • Haal de chocoladebavarois uit de diepvriezer en bespuit de bavarois met gekleurde bruine velvet spray (gekleurde cacaoboter).
  • Plaats de quenelles op de taartjes en steek er een pipetje met whiskey in.
  • Laat de taartjes met de bavarois enkel uren ontdooien in de koelkast alvorens te serveren.

Plaats een reactie