Macarons x frambozen

Ingrediënten

Macarons

  • 150g amandelpoeder
  • 150g bloemsuiker
  • 55g eiwit
  • 150g suiker
  • 55g eiwit
  • 37g water
  • kleurstof (poeder of gel)

Frambozengelei

  • 250g frambozen
  • sap van een halve citroen
  • 60g suiker
  • 3,5g gelatine

Frambozenbotercrème

  • 250g boter op kamertemperatuur
  • 60g bloemsuiker
  • een hoeveelheid frambozengelei op kamertemperatuur (zie recept hierboven)

Werkwijze

Macarons

  • Doe het amandelpoeder, bloemsuiker en eiwit in een kom en meng met een rubberen spatel. Voeg eventueel kleurstof toe.
  • Maak vervolgens een Italiaanse meringue. We gebruiken een Italiaanse meringue omdat er zo een stabieler deeg gevormd wordt.
  • Kook het water en de suiker tot een siroop van 121°C. Wanneer de siroop +/- 100°C is, begin je het eiwit op te kloppen. Wanneer de siroop 121°C is, giet je de siroop bij de opgeklopte eiwitten. Laat de keukenmachine verder kloppen totdat de meringue afgekoeld is.
  • Spatel 1/3 van de meringue onder het amandelmengsel. Als je een homogene massa hebt, voeg je de rest van de meringue toe. Blijf spatelen totdat je deeg de juiste consistentie heeft: dik, glad en lobbig. Dit heet macaronage.
  • Schep het mengsel in een spuitzak met ronde spuitmond en spuit kleine rondjes op een bakpapier. Laat de bakplaat van +/- 10cm op het aanrecht vallen zodat eventuele luchtbelletjes eruit zijn en het deeg mooi kan uitvloeien.
  • Laat de bakplaat met het deeg minstens 30 minuten rusten (drogen) op kamertemperatuur. Als het deeg een ‘velletje’ gevormd heeft, mag de bakplaat de oven in.
  • Bak de macarons gedurende 23min op 130°C.
  • Haal de macarons uit de oven en laat ze afkoelen op een koude ondergrond. Neem ze pas van de bakplaat als ze helemaal afgekoeld zijn.
  • Leg de macarons bij elkaar die het mooiste op elkaar passen.

Frambozengelei

  • Laat de gelatine weken in koud water.
  • Doe de frambozen, suiker en citroensap in een pan en breng aan de kook. Laat het mengsel even koken en neem van het vuur.
  • Laat de gelei afkoelen tot kamertemperatuur.

Frambozenbotercrème

  • Klop de boter op met de bloemsuiker, laat de keukenmachine een paar minuten draaien totdat je een romige massa hebt.
  • Voeg de frambozengelei toe en laat nog even mixen.
  • Doe de botercrème in een spuitzak met ronde spuitmond. Vul de macaronhelften met de crème en draai/duw ze zachtjes op elkaar.

Plaats een reactie