Tartelette abrikoos x rozemarijn

Ingrediënten

Zoet zanddeeg

  • 140g boter uit de koelkast
  • 75g bloemsuiker
  • 25g amandelpoeder
  • 2g zout
  • 1 ei
  • 250g bloem (T55)
  • 1 ei + 1 el bloemsuiker

Rozemarijn-bavarois

  • 3 eidooiers
  • 40g suiker
  • 125g melk
  • 125g room
  • 4g gelatine
  • een paar verse takjes rozemarijn
  • 200g room

Abrikozengelei

  • 500g abrikozenpuree
  • 80g suiker
  • 5g gelatine
  • 1 appel, in kleine blokjes gesneden
  • klontje boter

Werkwijze

Zoet zanddeeg

  • Meng in de keukenmachine de boter, bloemsuiker, zout en amandelpoeder totdat je kleine klontjes ziet.
  • Voeg het ei toe en meng opnieuw.
  • Als laatste voeg je de bloem toe. Laat de keukenmachine niet langer mengen dan nodig, dit maakt het deeg minder krokant bij het bakken.
  • Rol het deeg uit tussen 2 bakvellen en laat 15min afkoelen in de diepvriezer.
  • Bedek de vormpjes met het deeg en laat opnieuw 15min afkoelen in de diepvriezer.
  • Bak de taartvormpjes gedurende 10min op 210°C.
  • Bestrijk met een kwastje de zanddeegtaartjes met het mengsel van ei en bloemsuiker en bak de taartjes nog 15min op 165°C.

Rozemarijn-bavarois

  • Laat de gelatine weken in koud water.
  • Maak de crème anglaise. Klop de eidooiers met de suiker totdat je een bleke en schuimige massa hebt.
  • Doe de rozemarijntakjes met de melk en room in een steelpan en breng aan de kook. Laat de rozemarijn voldoende infuseren zodat de smaak er goed in zit. Let op, de rozemarijn laat je best goed doorsmaken omdat je er straks nog room onder mengt, dit zwakt de smaak opnieuw af.
  • Schenk als de melk bijna overkookt de hoeveelheid bij de het eidooier-suikermengsel, meng tot een homogene massa en giet dan opnieuw in de steelpan.
  • Verhit het geheel al roerend, op een matig vuur, tot de crème 85°C is.
  • Neem van het vuur en voeg de gelatine toe.
  • Laat de crème anglaise afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Klop de room stijf en voeg toe aan de rozemarijn-anglaise.
  • Giet de bavarois in vormpjes en laat ze opstijven in de diepvriezer.

Abrikozengelei

  • Laat de gelatine weken in koud water.
  • Doe de abrikozenpuree met de suiker in een pannetje, en verwarm totdat de suiker opgelost is. Voeg de uitgeknepen gelatine uit.
  • Schil de appel en snijd in kleine blokjes. Bak de stukjes appel in het klontje boter zodat ze iets zachter worden en bestrooi met een lepeltje suiker. Voeg de appelstukjes vervolgens toe aan de abrikozen.
  • Laat de abrikozengelei eventjes afkoelen en verdeel over de taartjes.

Afwerking

  • Haal de rozemarijn-bavarois uit de diepvriezer en overgiet met een neutrale gelei.
  • Plaats de quenelles op de taartjes.
  • Laat de taartjes met de bavarois enkele uren ontdooien in de koelkast alvorens te serveren.

Tip: de taartjes kan je versieren met gesuikerde rozemarijn. Dit maak je door een siroop te maken van 2 gelijke delen water en suiker. Vervolgens dompel je een rozemarijntakje in de siroop en haal je het door kristalsuiker.

Tip: om deze taartjes te maken gebruikte ik Silikomart Professional Tarte Ring 80 en Silikomart Quenelle.

Plaats een reactie