Tartelette vijgen x pistache x geitenkaas pannacotta

Ingrediënten

Zoet zanddeeg

  • 140g boter uit de koelkast
  • 75g bloemsuiker
  • 25g amandelpoeder
  • 2g zout
  • 1 ei
  • 250g bloem (T55)
  • 1 ei + 1 el bloemsuiker

Pistachecrème

  • 100g boter op kamertemperatuur
  • 100g fijngemalen pistachenootjes
  • 100g suiker
  • 10g bloem
  • 2 ei
  • 1g zout

Vijgencompote

  • 250g verse vijgen
  • 100g geleisuiker, type 1:1

Geitenkaas pannacotta

  • 250ml room
  • 75ml melk
  • 150g zachte geitenkaas, type Chavroux
  • 40g suiker
  • 6g gelatine

Werkwijze

Zoet zanddeeg

  • Meng in de keukenmachine de boter, bloemsuiker, zout en amandelpoeder totdat je kleine klontjes ziet.
  • Voeg het ei toe en meng opnieuw.
  • Als laatste voeg je de bloem toe. Laat de keukenmachine niet langer mengen dan nodig, dit maakt het deeg minder krokant bij het bakken.
  • Rol het deeg uit tussen 2 bakvellen en laat 15min afkoelen in de diepvriezer.
  • Bedek de vormpjes met het deeg en laat opnieuw 15min afkoelen in de diepvriezer.
  • Bak de taartvormpjes gedurende 10min op 210°C.
  • Bestrijk met een kwastje de zanddeegtaartjes met het mengsel van ei en bloemsuiker.
  • Vervolgens bereid je de pistachecrème, vul je de zanddeegtaartjes hiermee en bak je de taartjes nog 15min op 165°C (zie hieronder).

Pistachecrème

  • Roer de zachtgemaakte boter en suiker met een spatel romig.
  • Meng het ei en zout erdoor.
  • Voeg de bloem en de gemalen pistachenootjes toe en meng alles met een spatel.
  • Nadat de zanddeegtaartjes 10min gebakken zijn, vul je ze voor de helft met het pistachemengsel.
  • Bak de taartjes nog 15min op 165°C.

Vijgencompote

  • Snijd de vijgen in kleine stukjes.
  • Doe de vijgen en geleisuiker in een pan en breng aan de kook. Laat het mengsel gedurende 4 minuten koken en neem van het vuur.
  • Laat afkoelen.

Geitenkaas pannacotta

  • Laat de gelatine weken in koud water.
  • Doe de overige ingrediënten in een pan en breng aan de kook. Laat het roommengsel even koken en neem van het vuur.
  • Voeg de gelatine toe en giet de pannacotta in siliconenvormpjes.
  • Laat een nachtje afkoelen in de diepvriezer.

Afwerking

  • Haal de siliconenvorm uit de diepvriezer en ontvorm de geitenkaas pannacotta.
  • Vul de pistachetaartjes met de vijgencompote. Leg de bevroren pannacotta-schijfjes op de taartjes en laat gedurende enkele uren ontdooien in de koelkast.
  • Je kan de taartjes nog afwerken met stukjes verse vijg en pistachenootjes.

Tip: om deze taartjes te maken gebruikte ik Silikomart Professional Kit Tarte Ring 80.

2 gedachtes over “Tartelette vijgen x pistache x geitenkaas pannacotta

  1. Op de eerste plaats bedankt voor het mooie recept.
    In het weekend wil ik dit taartje gaan maken, ik weet alleen niet wat de diameter van de tartelette is.
    Graag hoor ik van u.

    Like

    1. Dit is ook één van mijn favoriete taartjes. 🥰 De vormpjes die ik gebruik hebben een diameter van 8cm, Silikomart exoglass perforated.
      Laat het smaken en laat gerust weten wat je er van vond 😀

      Like

Geef een reactie op fmathijse Reactie annuleren