
Ingrediënten
Zoet zanddeeg
- 140g boter uit de koelkast
- 75g bloemsuiker
- 25g amandelpoeder
- 2g zout
- 1 ei
- 250g bloem (T55)
- 1 ei + 1 el bloemsuiker
Pistachecrème
- 100g boter op kamertemperatuur
- 100g fijngemalen pistachenootjes
- 100g suiker
- 10g bloem
- 2 ei
- 1g zout
Rabarber
- 2 stengels rabarber
- 150g suiker
- 150g water
Aardbeiengelei
- 250g aardbeienpuree
- 30g suiker
- 4,3g gelatine
Yoghurtmousse
- 240g volle yoghurt
- 50g suiker
- 5g gelatine
- enkele druppels citroensap
- 150g room
Werkwijze
Zoet zanddeeg
- Meng in de keukenmachine de boter, bloemsuiker, zout en amandelpoeder totdat je kleine klontjes ziet.
- Voeg het ei toe en meng opnieuw.
- Als laatste voeg je de bloem toe. Laat de keukenmachine niet langer mengen dan nodig, dit maakt het deeg minder krokant bij het bakken.
- Rol het deeg uit tussen 2 bakvellen en laat 15min afkoelen in de diepvriezer.
- Bedek de vormpjes met het deeg en laat opnieuw 15min afkoelen in de diepvriezer.
- Bak de taartvormpjes gedurende 10min op 210°C.
- Bestrijk met een kwastje de zanddeegtaartjes met het mengsel van ei en bloemsuiker.
- Vervolgens bereid je de pistachecrème, vul je de zanddeegtaartjes hiermee en bak je de taartjes nog 15min op 165°C (zie hieronder).
Pistachecrème
- Roer de zachtgemaakte boter en suiker met een spatel romig.
- Meng het ei en zout erdoor.
- Voeg de bloem en de gemalen pistachenootjes toe en meng alles met een spatel.
- Nadat de zanddeegtaartjes 10min gebakken zijn, vul je ze voor de helft met het pistachemengsel.
- Bak de taartjes nog 15min op 165°C.
- Rabarber
- Snijd de rabarber is stukjes van +/- 1cm.
- Maak een siroop door het water en de suiker te koken, laat enkele minuten doorkoken.
- Neem de pan van het vuur en voeg de rabarber toe.
- Verder laten afkoelen totdat de rabarber voldoende zacht en zoet is.
- Leg een paar stukjes rabarber op de taartjes.
Aardbeiengelei
- Laat de gelatine weken in koud water.
- Doe de aardbeienpuree met de suiker in een pannetje, en verwarm totdat de suiker opgelost is. Voeg de uitgeknepen gelatine toe.
- Laat de aardbeiengelei eventjes afkoelen en verdeel over de taartjes.
Yoghurtmousse
- Laat de gelatine weken in koud water.
- Doe de yoghurt, suiker en het citroensap in een steelpan en verwarm, maar laat niet koken.
- Neem van het vuur en voeg de gelatine toe.
- Laat de yoghurtcrème afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop de room stijf en spatel onder het yoghurtmengsel.
- Giet de mousse in vormpjes en laat ze opstijven in de diepvriezer.
Afwerking
- Haal de yoghurtmousse uit de diepvriezer en overgiet met een neutrale gelei.
- Plaats de quenelles op de taartjes.
- Laat de taartjes met de mousse enkele uren ontdooien in de koelkast alvorens te serveren.
Tip: de taartjes kan je versieren met gedroogde rabarber. Hiervoor hanteer je dezelfde werkwijze als voor de rabarber die in de taartjes zitten, maar je snijdt de rabarber in kleinere stukjes. Vervolgens leg je de stukjes op een bakpapier en laat je de rabarber drogen in de oven op 110°C.
Tip: om deze taartjes te maken gebruikte ik Silikomart Professional Tarte Ring 80 en Silikomart Quenelle.
wow!! 61Tartelette citroen x Italiaanse meringue 2.0
LikeLike